Den som vill starta ett eget hotell eller ta över ett hotell genom att köpa det har ett spännande yrkesliv framför sig. Spännande kan betyda flera saker men du kommer garanterat inte att ha tråkigt om du startar ett hotell. Du kommer att ha det kämpigt, roligt, tuffa perioder och tider när allt bra flyter – men som sagt du kommer inte att ha det tråkigt.

Här är några tips för dig som vill starta ett hotell

1. Om du ska köpa ett hotell måste du ta hjälp av kunniga personer för att värdera det ordentligt. Det kanske ser charmigt ut, men fungerar allt. Är det verkligen värt priset. En fastighet i dåligt skick är otroligt kostsamt. När du hittar ditt objekt – skaffa rådgivare direkt.

2. Ordna finansieringen. Om du inte är väldigt rik måste du hitta en bank som tror på dig och ditt hotell och skaffa ett banklån för att starta ditt företag. Det här är bra att ordna innan du ens hittar ett objekt så du vet hur finansvärlden ser på din förmåga att driva ett hotell med framgång. Du får helt enkelt veta var dina begränsningar finns (enligt dem).

3. Bli analytisk. Hur ligger hotellet? Om det är turister du vill ha som gäster måste det ligga bra till (alternativt vara väldigt billigt att bo hos dig). Det är bra om regionen har något speciellt som attraherar gästerna.

4. Analysera vidare. Vilka säsonger finns det för ditt hotell med det läge hotellet har? De flesta hotell är säsongsberoende. Hur ska du klara lågsäsongen och vad kan du göra för att attrahera gäster även då?

5. Vilken standard ska ditt hotell ha? Det här beror dels på dina egna ambitioner men också på vad som redan finns i regionen. Om det finns många dyra hotell nära kanske det kan vara bättre att satsa på en billigare profil så att ditt hotell passar bättre in i mixen och får en tydligare position på marknaden.

6. Är du praktisk av dig? Det går inte att ringa hantverkare stup i kvarten eftersom det blir för dyrt. Du måste både kunna och gilla att underhålla ditt hotell själv.

7. Är du bra på marknadsföring? Att sälja in din idé och synas är otroligt viktigt i konkurrensen. Kommer du gilla att jobba som marknadsförare och säljare. Det är i alla fall det jobbet du kommer lägga ner mest tid på i början. Läs fler artiklar om marknadsföring.

Ett bra företag som jobbar med distansutbildning är Xpectum dom har både ekonomikurser och marknadsföringskurser på distans