Bartyper

En bar är en lokal som serverar alkoholhaltiga drycker såsom vin, öl, drinkar och sprit över en bardisk. Det finns mängder av olika barer i olika stilar. Vissa barer har underhållning på en scen. Det kan vara ett liveband, dansare eller komiker. De barer som erbjuder underhållning av olika slag kallas vanligtvis för musikbarer eller nattklubbar. En cocktail lounge är en exklusiv bar som vanligtvis ligger i ett hotell, restaurang eller flygplats. En vinbar är en elegant bar som serverar enbart vin och ingen öl eller sprit. Det finns även sportbarer som visar olika sporter på tv-skärmar.

 

pub

 

Happy Hour

I en bar köper oftast gästerna det som de vill ha vid bardisken men i vissa fall blir de serverade vid bordet. En del barer har ”Happy hour” vilket ska öka deras marknadsföring. Detta innebär att man under en viss tid på dygnet eller en viss dag serverar drycker billigare än vanligt. Eftersom priset kan minska med hälften är barerna ofta tätt befolkade under den tid som det är happy hour.

 

happy hour

 

Bestämmelser

Även när anläggningen använder sig av ett annat namn som t.ex. krog, är det där bartendern håller till eller mixar drinkar som brukar kallas för ”baren”. Under 20-talet förbjöds försäljning samt konsumtion av alkoholhaltiga drycker i ett flertal länder. Några av dessa var USA, Island, Norge och Finland. Idag har städerna nästan alltid legala restriktioner om vart barerna får placeras samt vilken sorts alkohol som de kan erbjuda till sina kunder. Det är strikt förbjudet att servera alkoholhaltiga drycker till minderåriga i en bar. De flesta barer har även en åldersgräns men bartendern är ändå oftast skyldig att be gästen att visa legitimation innan servering av alkohol. Baren måste även servera någon typ av mat för att få servera alkoholhaltiga drycker.