Internationella kedjor

Bland de internationella barerna är de mest kända kedjor som Hard Rock Café, TGI Friday ’s, Ruby Tuesday, Pop Tate s, och Ministry of Sound. Det finns flera juridiska skillnader mellan restauranger och barer samt mellan olika barer. Dessa skillnader varierar från land till land, och även bland kommunerna. En del muslimska länder förbjuder barer av religiösa skäl. Några av dessa är Iran, Libyen, Brunei och Saudiarabien.

 

Den brittiska pubkulturen

Idag har de större australiska städerna ett brett utbud av pubar av alla dess slag. Fram till 1970-talet var australiska pubar traditionellt könssegrerade. Offentliga barer var bara öppna för män medan loungebarer och saloon barer serverade både män och kvinnor. Denna skillnad eliminerades gradvis och nu är även de offentliga barerna tillgängliga för kvinnor. Efter 1950-talet reformerades de tidigare strikta sprit-licensieringslagarna, vilket ledde till ett öppettiderna på pubarna förlängdes. Dessutom dök det upp allt fler spritlicensierade butiker.
Både Kanada och USA har influerats av den brittiska pubkulturen som var den populäraste barstilen under 1960- till 1970-talet. Kanadensiska barer har långa bord med tillhörande bänkar. Där serveras bland annat pubens egna öl till ett billigt pris. De flesta barer i Kanada har ett speciellt tema. Stängningstiderna varierar oftast mellan 02.00 till 04.00.

 

Olika pubvanor

I Indien är barerna främst samlade i de större städerna Delhi, Goa, Mumbai, Bangalore, Manipal etc. Bangalore kallas för ”Pub City” eftersom det finns mer än 200 barer och pubar i staden. De flesta av barerna är exklusiva. Det finns även många barer i Goa, främst tack vare turismen. I Italien däremot är en bar en plats som påminner om ett café. Dit går invånarna under morgonen respektive eftermiddagen för att dricka kaffe eller cappuccino eller äta något. Däremot serveras alkoholhaltiga drycker och öppettiderna är varierande. Många större barer fungerar även som en klubb eller ett disco. Många italienska barer har en tid på kvällen då de serverar en buffé av kalla rätter till alla som köper alkoholhaltiga drycker.

 

Spanska barer

Det är mycket vanligt med barer i Spanien och är en stor del av landets kultur. Spanska barer har ofta ett brett utbud av smörgåsar samt olika snacks som tapas och liknande. Spanien är det land som har flest barer per invånare. För den spanska befolkningen är en bar huvudsakligen en mötesplats. Även barn släpps in i barer och det är vanligt att se hela familjer i barer som sitter och har det trevligt. I små städer kan det vara baren som är centrum för det sociala livet.

spansk bar