Att jobba som bartender

Fler och fler väljer att åka på en bartenderutbildning och framför allt ungdomar. Som bartender blandar du drinkar samt serverar alkoholhaltiga drycker i barer. Arbetet är socialt men kräver att bartendern är stresstålig och noggrann. Det är viktigt att bartendern vet hur man mixar de olika drinkar som baren erbjuder. Förutom att servera ska bartendern även hålla ordning i baren samt se till att ingen gäst blir för berusad. Som bartender jobbar man i en högljudd atmosfär och med ibland kunder som är både påträngande och aggressiva.

bartender

 

Drinken

Förr bryggde och destillerade de flesta bartenderna sina egna drycker som de sålde i baren. De första bartenderna var för det mesta kvinnor. Under världskrigen började många bartenders använda sig av fruktjuice eller färska frukter i sina drinkar eftersom frukt började bli mer lättillgängligt. Under alkoholförbudet i USA 1920-1930-talet var bartenderkulturen som allra starkast. Den hembrända spriten var dåligt destillerad vilket ledde till att man spädde ut den med läsk eller juice. På så sätt uppkom fenomenet att blanda ut alkohol. De mest sålda drinkarna då var Tequila Sunrise, Orange Blossom samt Manhattan.

 

Utbildning

Vill du jobba som bartender är det nödvändigt att gå en bartenderutbildning. För det första måste du bestämma om du vill gå en utbildning i Sverige eller utomlands. Bartenderutbildning finns i en mängd länder, några av dem är Cypern, Spanien, Thailand etc. Efter du har bestämt land ska du bestämma vilken skola du vill gå på samt när du vill börja kursen. Det finns tydlig information på Internet om olika organisationer och skolor.

 

Detta lär du dig

När du går en bartenderutbildning lär du dig fakta om alla alkoholdrycker, om deras uppkomst, hur man framställer dem, delar av alkohollagstiftningarna och mycket mer. Man får gå igenom tusentals olika likörer och spritsorter. Du får även lära dig hur man använder olika shakers och hur man ska agera i baren. Man får även lära sig göra hundratals olika drinkar. Dessutom om drinkens ursprung, hur den ska smaka och se ut samt vilken sorts glas som ska användas.