Att tänka på

Det är vanligtvis ägaren som väljer namn på baren. Dessutom ska man välja hur inredningen ska se ut samt hur menyn ska vara. Det är även bra att anställa kompetenta bartenders som är både stresståliga och effektiva. När du ska välja hur din bar ska vara är det viktigt att tänka på gästerna. Välj det som du tror att de vill ha samt förväntar sig men även det du själv vill ha. Dyra priser i baren leder till att det kanske inte kommer studenter och unga människor som oftast inte har så mycket pengar. Om du istället sänker priserna en aning kommer det komma fler människor av olika slag. Det är viktigt att inte ha för billiga priser eftersom din bar måste gå runt.

barinredning

 

Målgrupp

Beroende på stilen på baren lockar den till sig en viss kundkrets. Tänk över om du riktar dig till en särskild grupp människor eller om du vill att den ska ha något för alla. Du kan bland annat starta en gaybar där homosexuella män eller kvinnor träffas för att dansa och umgås. Eller en så kallad singelbar där singlar av båda könen kan träffas. Ett ytterligare alternativ är att starta en studentpub som främst riktar sig till studenter.

 

Lagar och regler

Inne på din bar måste det råda totalt rökförbud enligt lagen. Det är även viktigt att ansöka om serveringstillstånd för att få servera alkoholhaltiga drycker. I de flesta svenska kommuner tar det fyra till sex veckor att behandla tillståndet, men det kan även ta upp till två månader. Det är absolut förbjudet att servera alkohol till minderåriga. Om du ska ha dans på din bar kan det vara nödvändigt att anställa ordningsvakter vilket gör det betydligt mindre stökigt.