Europa i allmänhet

Till det europeiska köket räknas alla matkulturer i Europa samt övriga länder i Västvärlden. Matkulturen i Europa skiljer sig från land till land men det finns gemensamma kännetecken som skiljer de europeiska köken från exempelvis det asiatiska. Den största stärkelsekällan i köken är vetemjöl, samt även klimpar av olika slag, pasta och bakverk. De flesta länder i Europa använder sig av såser och kryddor som smaktillsatser samt tillbehör.

 

Medelhavet

I medelhavsköket använder man sig mycket av färska råvaror som frukter, grönsaker, baljväxter, nötter, fick, potatis etc. Denna kultur utgörs av länder som Italien, Grekland, Spanien, Turkiet, Portugal, Turkiet med flera. I dessa länder använder man sig mycket av olivolja samt grönsaker i matlagningen. Några rätter som är typiska för länderna kring medelhavet är pasta, lammgrytor, moussaka, fruktsoppor, serranoskinka, pesto, grönsaksgratänger, pilaff, cous-cous, paella samt tzatziki. Man använder sig många gånger av vitlök, oliver, solmogna tomater, balsamvinäger, getost samt fårost. De flesta maträtter är både smakrika och fylliga.

grekisk sallad

 

Västeuropa

Det belgiska köket är som en blandning av det nederländska samt franska köket. Rätterna har många gånger milda, kryddrika samt mjuka smaker. Maten är vanligtvis ganska fet och de vanligaste kryddorna är körvel, muskotnöt, dragon, persilja, lagerblad samt gräslök. Man använder sig mycket av grädde och smör i matlagningen. För det mesta använder man sig av fisk och kött i basmaten. I Storbritannien är några vanliga rätter fish and chips, yorkshirepudding, bacon och ägg etc. På eftermiddagen dricker engelsmännen gärna te och äter en smörgås eller liknande till.

 

Nordiska köket

Det finska köket påminner om de tyska, svenska samt ryska köken. Två vanliga finska rätter forshmak och kalakukko där man kombinerar både fisk och kött. Matkulturen i Norge baseras främst på de råvaror som är tillgängliga. På grund av detta ser denna matkultur något annorlunda ut än sina grannländer då landet fokuserar mycket på fisk och vilt. Norrmännen dricker mycket kaffe och årligen konsumerar en medelnorsk omkring 160 liter.

lax maträtt

 

Östeuropa

Det ukrainska köket är influerat av länder som Turkiet, Tyskland och Polen. Landet är välkänt för sin gästfrihet samt sin mängd av brödrecept. Maten lagas i stora mängder så att det ska räcka till alla . Man använder sig ofta av fläskkött, frukter, grönsaker, svampar, örter samt bär. Några ukrainska maträtter är soljanka, borstj, klimpar, munkar, korvar etc. Det österrikiska köket är influerat av länder som Ungern, Italien, Tyskland samt olika Balkanländer. Många maträtter består av kött och potatis.