Matkultur i Sverige

Svensk mat

Den svenska matkulturen bygger på en rad traditionella rätter samt olika vanor och seder. Våra svenska maträtter är en stor del av landets kultur. Det svenska köket har influerats från många andra länder på olika håll, allt från den japanska maträtten sushi till snabbmat. Ur ett internationellt perspektiv är köttbullar den mest kända svenska rätten. Andra varor som är typiska för Sverige är falukorv, filmjölk samt knäckebröd. Potatis är den viktigaste kompletterande varan i de flesta traditionella rätter.

Förr i tiden

Sedan forntiden har fisk varit en betydande näringskälla. Det var vanligt att man saltade in fisken så att den skulle får bättre hållbarhet. Innan industrialiseringen framställde man själv de varor som var nödvändiga. Den mat som man lagade till vardags var mycket enkel exempelvis gröt, välling, fläsk, sill, kål, soppa, potatis, ärter samt bröd. Istället för att äta maten färsk valde man många gånger att konservera den vilket gav en betydligt längre hållbarhet. När det vankades fest hade man ofta knytkalas där alla fick bidra med någonting. Julen var den största festen och det var många gånger den enda gången som man åt av den färska maten. Ibland delade man även med sig till de som hade det mindre bra ställt.

Husmanskost

Matkulturen i Sverige ser olika ut beroende på vart i landet du befinner dig. Vi äter i stort sett likadan mat över hela landet men vissa maträtter är vanligare inom vissa områden. Uppe i Norrland äter man mycket renkött och det är ett viktigt inslag i deras matlagning, främst hos samerna. En typisk svensk rotfrukt är kålroten som dessutom kallas för ”swede” (svensk) på engelska. I Sverige är den vanligaste maten så kallad husmanskost. I begreppet ingår råvaror som fisk, fläsk, potatis, spannmålsvaror samt rotfrukter. Det är vanligt att maten tillagas under en lång tid och man använder kryddor i maten i en begränsad mängd.

husmanskost

Matvanor

I Sverige äter man vanligen tre till fyra gånger dagligen. En vanlig dag består många gånger av frukost, lunch, mellanmål samt middag. Det är även vanligt att fika någon gång under eftermiddagen. Det är populärt att äta kräftor på sensommaren och hösten samt att anordna en traditionell kräftskiva. Under påsken är det populärt att äta ägg och idag äter svenskarna omkring 200 ägg varje år. Ägg är både billiga samt näringsrika och ingår dessutom i flera vanliga rätter som pannkakor och plättar. Till jul äter det flesta det traditionella julbordet som bland annat består av julskinka, janssons frestelse, prinskorvar, köttbullar etc.