Sydamerikanska rätter

Den sydamerikanska matkulturen har blivit populär över hela världen. Några omtyckta rätter som är vanliga över hela världsdelen är chimchurri, asado, ceviche, tamales etc. Grillat kött är en stor del av matkulturen i Sydamerika. Empanadas är en rätt som flitigt serveras i olika former över hela Sydamerika. Rätten är en pirog som man fyller med kött, ost, kyckling eller med någonting sött. Utöver köttfyllningen innehåller empanadan många gånger även russin, oliver samt hårdkokta ägg. I de södra delarna av Sydamerika äter man mycket krabba och tropiska fiskar samt tonfisk fångas över hela kontinenten.

empanadas

 

Brasilien

Matkulturen i Brasilien skiljer sig en del beroende på vilken region som man befinner sig i. Mångfalden speglas av landets blandning av portugiser, infödda amerindiander, italienare, afrikaner, spanjorer, polacker, tyskar, libaneser, syrier samt japaner. I Brasilien äter man mycket kött som ofta grillas samt serveras med potatis eller ris och någon sås eller salsa. Landets nationalrätt är Feijoada och består av olika sorters bönor, kött samt korv. Fisk och skaldjur är både populärt och lättillgängligt på grund av landets långa kust.

feijoada

 

Chile

Matkulturen i Chile kommer främst från det andinska köket, det spanska köket, inhemska traditioner samt från flera europeiska matkulturer från länder som Italien, Tyskland, Mellanöstern samt Frankrike. Chile är känt för sina goda viner, chilenarna dricker dem vanligtvis utblandade med mineralvatten. En berömd dryck i Chile är pisco sour som görs på pisco, citron samt äggvita. Eftersom Chile ligger vid havet äter befolkningen mycket fisk samt skaldjur. Några kända chilenska maträtter är curanto och chupes. Curanto är en gryta med potatis, skaldjur och fläsk, kyckling eller nötkött, chupes är en slags fiskgryta.

 

Argentina

Även matkulturen i Argentina består av olika traditioner samt kulturer och påminner en hel del om både det spanska och det italienska köket. Argentina är det land i världen som konsumerar mest nötkött och invånarna äter omkring 70 kilo nötkött per person årligen. Landets nationalrätt är asado som består av grillat nötkött. Den argentinska nationaldrycken är mate som är grönt te gjord på växten yerba mate. Argentina är det femte landet som producerar mest vin i världen. Invånarna dricker mer än 30 liter per person årligen.

asado