Afrika i allmänhet

I Afrika lever hundratals olika stammar, etniska samt sociala grupper. Mångfalden visas även i det afrikanska köket som varierar beroende på vilket område som du befinner dig i. I princip alla afrikanska länder använder sig av en blandning av lokalt tillgängliga spannmål, frukter, mjölkprodukter, grönsaker samt köttprodukter. I norra Afrika används mycket ostmassa, mjölk och vassle som främst görs till ost eller yoghurt. Bladgrönsaker är av stor betydelse i hela Afrika då de är deras största källa till vitaminer och proteiner. De flesta grönsaker i Afrika är torkade och den afrikanska kosten är många gånger rik på vitaminer och mineraler som järn, vitamin A samt kalcium.

afrikansk mat

 

Kamerun

I Kamerun är matkulturen otroligt varierad eftersom landet ligger i mitten av kontinenten. Några grundvaror i Kamerun är jams, ris, potatis, bönor, majs samt hirs. Vanliga grönsaker är okra, tomater samt äggplantor. Man äter mycket fisk eftersom både kött och fågel är för dyrt att äta till vardags. Det är även eftertraktat att äta piggsvin, myrkottar samt jättepåsråttor. I viss utsträckning jagas även schimpanser och gorillor. Även Sydafrika har en varierad matkultur med mat från hela världen. Maten är influerad av länder som Tyskland, Frankrike, Japan, Mexiko, Thailand etc. I landet äter man mycket kött som kan vara av djur som struts, krokodil eller kudu.

 

Marocko

Den marockanska matkulturen liknar de europeiska medelhavsköken. I Marocko är maten influerad av flera olika folkslag som araber, berber, judar, morer etc. Många maträtter baseras på kyckling, lamm eller grönsaker. Några typiska ingredienser att smaksätta dessa rätter med är oliver, torkade citroner, dadlar, granatäpplen, russin, fikon, koriander, mynta, persilja etc. Några typiska inslag i Marocko är att koka frukt tillsammans med kött. Marockansk mat är vanligen kryddstark och vanliga kryddor är kummin, kanel, ingefära, gurkmeja, paprika, svartpeppar, sesamfrön, anisfrön samt mynta. Couscous är ungefär som landets nationalrätt och ser olika ut beroende på vilken region i landet man befinner sig. Under den heliga månaden ramadan fastar de muslimska invånarna.

 

marockanskt