Asiatiskt i allmänhet

Asiatisk mat kännetecknas bland annat av wokade grönsaker, heta chutneys samt orientaliska kryddor. I det asiatiska köket finns allt från starka thailändska grytor till stilfull japansk sushi. Gemensamt för asiatisk mat är att man använder sig av färska råvaror samt vet hur man ska balansera olika smaker med varandra. För det mesta är det nyttigt att äta asiatisk mat eftersom den innehåller lagom mycket protein, inte så mycket fett samt för att den innehåller mycket fibrer, kolhydrater samt vitaminer och mineraler. Man får dessutom mycket mat för lite pengar. Vanliga grönsaker som ingår i många asiatiska maträtter är vitlök, squash, aubergine, blomkol, morötter, potatis, ärter, svamp, tomater samt linser och bönor. I vissa länder äter man med pinnar medan andra äter ”som vanligt” med kniv och gaffel eller gaffel och sked.

asiatisk mat

 

Indien

Det indiska köket är välkänt för sina kryddstarka grönsaksrätter. Ris och vete är bland de viktigaste grundvarorna i flera maträtter. De mest använda kryddorna i Indien är svartpeppar, chilipeppar, ingefära, kummin samt koriander. Många i Indien är vegetarianer på grund av att så många är hinduer. De flesta i Indien äter maten med händerna, enligt tradition får man endast använda den högra handen. Vanligen använder man bröd som bestick när man ska äta såser och röror som man inte kan äta med handen. I den norra delen av Indien äter man försiktigt med fingertopparna medan man i södern äter med nästan hela handen. Efter maten tvättar man händerna samt tuggar anis och kandisocker för att få en fräsch andedräkt. Indien är bland de länder i världen som använder mest kryddor. På flera hotell i Indien har maten gjorts svagare eftersom många turister inte klarar av den annars väldigt starka maten. Några vanliga rätter i Indien är Dum gosht, curry, vindaloo samt tandoorikyckling.

chicken tikka masala

 

Thailand

Den thailändska maten har stor betydelse för invånarna eftersom de flesta vardagliga sammankomster inkluderar någon form av mat. Det är vanligt att äta flera måltider på en dag eftersom portionerna vanligen är ganska små. Förutom ris är nudlar den mest förekommande basmaten. Thailändarna äter oftast med pinnar när de äter nudelrätter och till övriga rätter använder man främst gaffel och sked. En thailändsk måltid innehåller många gånger massor av smaker och kan vara både syrlig, söt, besk, salt samt stark på samma gång. Vanliga maträtter är fläsk, biff samt kyckling som serveras i färdigskurna bitar som man kombinerar med ris eller grönsaker. Många thailändare äter sittandes på golvet på en tunn matta.

thaimat nudlar

 

Kina/Japan

Både kinesisk och japansk mat är relativt mild i smaken om man jämför med övriga asiatiska länder. Man lägger också stor betydelse i hur maten serveras. De två viktigaste badvarorna i Kina är ris och nudlar. Kineserna tycker om färsk mat. Sköldpadda, hund, hönsfötter, duva samt manet är några exempel på rätter som man hittar lite överallt i Kina. I Kina äter man vanligen med pinnar och istället för att ge varje person varsin tallrik dukas massa smårätter fram som alla ska plocka ifrån. I Japan består i princip varje måltid av vitt ris med något tillbehör. Vanliga japanska rätter är Tempura, Tonkatsu, Sushi, Kushiage samt Katsudon. Vitt ris (även kallad Oryza sativa som är asiatisk ris), en soppa med bitar av exempelvis fisk, kött alger eller grönsaker och slutligen rå fisk (sashimi som är japanska för stucket kött och är väldigt vanligt i japan) är en väldigt vanlig maträtt i japan.

sushi