Mångfald av kulturer

Nordamerika har en mångfald av olika kulturer vilket leder till en varierande matkultur beroende på inom vilket område som man befinner sig. Matkulturen inkluderar även snabbmat som företräds av flera olika kedjor som nu finns över hela världen.

 

Förr i Amerika

Innan européerna kom till Amerika var matvanorna olika från stam till stam. Man åt mycket majs och sötpotatis. Urinvånarna använde sig av mer än 2000 olika växtarter i matlagningen. Vanliga rotfrukter var bland annat kålrot samt bitterrot. De åt även mycket frön och nötter av olika slag. Köttet som man åt var vanligen vilt och bland de större djuren åt man hjort, bisonoxe, älg, björn, puma etc. De mindre viltdjuren kokade man och några av dem kunde vara tvättbjörn, kanin, grävlingar eller piggsvin.

 

Blandad matkultur

Idag har blandningen av de olika matkulturerna skapat helt nya matvanor. Matkulturen i södra USA är influerat av länder som Frankrike, Mexiko samt flera afrikanska länder. Flera maträtter som anses som typiskt amerikanska har från börjar sitt ursprung i något annat land men har med tiden amerikaniserats. Exempelvis kommer hamburgare från början från Tyskland och pizza från Italien. Dock skiljer sig rätterna åt i de olika länderna. Ett flertal amerikanska matföretag producerar nya rätter som inte behöver någon förberedelse förutom uppvärmning, som exempelvis frysta förrätter.

hamburgare pomfritt

 

Amerikanska rätter

Vanliga rätter i USA är friterad kyckling, cheeseburgare, hot dog, jell-o, pannkakor, revben etc. I nordöstra USA finns New England och där är matkulturen starkt inspirerad av Storbritannien. Matkulturer från de mexikanska, kinesiska samt italienska köken har blivit så pass inpräglat i landet att de inte längre är främmande. Detta syns på amerikanernas konsumtion av maträtter som pasta, pizza, burritos, tacos, lyckokakor etc.

friterad kyckling