En restaurang är en lokal där du beställer samt äter mat.

Restauranger finns överallt av alla dess slag och prisklasser. Det finns dels restauranger som är något enklare där du kan äta till ett bra pris, dels finns det restauranger som är mer exklusiva där maten tar lång tid och du får betala betydligt mer. På finare restauranger är det lämpligt att ha på sig hela och rena kläder istället för exempelvis träningskläder eller liknande.

 

Snabbmatsrestauranger

Restauranger som ligger intill större vägar är främst till för att de som är på genomresa ska kunna stanna till och äta någonting. Dessa restauranger serverar oftast snabbmat eller husmanskost eftersom det ska gå snabbt att betjäna kunderna som oftast vill komma ut på vägen relativt snabbt igen.

Buffé

Vissa restauranger erbjuder en buffé medan andra har traditionell à la carte. En buffé innebär att du får ett brett utbud av olika maträtter och kan själv komponera ihop vad du vill ha på din tallrik. Många gånger får du äta hur mycket du vill till samma pris. Om du istället väljer à la carte innebär det att du beställer en maträtt skild från den fasta matsedeln.

Lunch

De flesta restauranger har en lunchservering måndag till fredag mellan vissa klockslag, vanligen omkring elva till två. Lunch kan du ofta äta till ett billigare pris och många gånger ingår både dryck och sallad. Många restauranger har även en ”dagens rätt” som ändras från dag till dag men är billigare än de andra rätterna. Många restauranger har även en uteservering. Dessa är populära i sommartid då de speciellt vid lunchtid brukar vara fullsatta.

 

fruits