För många känns det kanske som ett avlägset mål att starta en restaurang. Låt inte restaurangplanerna stanna i drömmen utan gör din dröm till verklighet och starta din alldeles egna restaurang. Det är nödvändigt att planera vilken stil din restaurang ska ha. Hur inredningen ska se ut, vilka olika rätter du ska bjuda samt vilka öppettider du ska ha. Om restaurangen ska vara exklusiv med lite dyrare mat eller om priserna ska variera och passa alla.

 

Personal

För att driva en restaurang krävs det ett flertal personer. Alla i personalen bör vara serviceinriktade och alltid sätta gästen i första hand. Gäster som är nöjda kommer många gånger tillbaka. En del berättar även för sina vänner om den goda servicen som de fått, vilket förhoppningsvis ger ännu fler gäster. Serveringspersonalen bör även vara stresståliga samt noggranna.

servitör

 

Tillstånd/Regler

När du ska starta en restaurang är det nödvändigt att du registrerar din verksamhet genom att skicka en anmälan till miljö- och bygglovsnämnden. Din restaurang kan öppnas tio arbetsdagar efter att din anmälan har blivit mottagen. Dessutom finns det flera regler som måste följas samt tillstånd som du måste söka för att kunna starta restaurangen. Om du vill ha dans på din restaurang behöver du ansöka om tillstånd samt eventuellt skaffa ordningsvakter. Ifall det går riktigt bra för din restaurang är det kanske läge att göra den större och du måste i så fall ansöka om bygglov.

 

Alkohol

Om du vill servera alkoholhaltiga drycker på din restaurang behöver du ansöka om alkoholtillstånd. I de flesta kommuner i Sverige tar det fyra till sex veckor att behandla alkoholtillståndet. Det kan även ta så länge som två månader. Det är viktigt att din ansökan är komplett när du skickar in den för annars tar det betydligt längre tid. För att servera alkohol måste du ta hänsyn till alkohollagen. Några viktiga punkter är: du får inte servera alkohol innan klockan 11.00. Din restaurang måste servera mat samt du får inte servera alkohol till personer som är minderåriga.

wine_culinary