Det finns mängder av restauranger av alla dess slag omkring i hela Sverige. Eftersom utbudet är så pass stort finns det någonting för alla. Det finns flera olika typer av restauranger i Sverige. Vissa restauranger riktar in sig på mat från en viss kultur exempelvis Kina och Indien, medan andra restauranger endast erbjuder husmanskost. Dessutom har de flesta restauranger vegetariska alternativ.

 

Tjugonde plats av världens restauranger

Restaurangägarna Björn Frantzén och Daniel Lindberg har kommit in på tjugonde plats bland de femtio bästa restaurangerna i världen. Listan som de har kommit in på heter The World’s 50 Best Restaurants 2012. Deras restaurang heter Frantzén/Lindberg och är belägrad i Stockholm. Förra året var Sverige inte med på listan överhuvudtaget och detta är landets högsta placeringen sedan 2002. Det var ytterligare två svenska restauranger som tog sig in på listan. Dessa är Färviken Magasinet (plats 34) samt Mathias Dahlgren (plats 41).

 

 

Stora restaurangkedjor

Utbudet av restauranger ökar beroende på populationen. Det finns betydligt fler restauranger i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö än i de mindre städerna. I storstäder är det vanligt att de största kedjorna har fler än en restaurang, exempelvis McDonald’s och Subway. Rasta är en vägkrogskedja som finns i 20 olika svenska orter. Kedjan startade på 1970-talet i Brålanda av Dan Tervaniemi. Rasta är dessutom ett motell och har sitt huvudkontor i Göteborg. De flesta har någon gång sett Rasta på sin genomresa.