Det finns miljontals restauranger i världen. År 2011 blev Subway världens största restaurangkedja eftersom de gick om McDonald’s med omkring tusen restauranger. Subway är som allra störst i USA. Däremot har McDonald’s restauranger i omkring 120 länder medan Subway har det i 95 länder. Stiftskeller St Peter är en av Europas äldsta restauranger och ligger i Salzburg, Österrike. Restaurangen ligger i ett kloster och nämns i en skrift som är redan från år 803. Det sägs att Christoffer Columbus besökt restaurangen för att ta en öl innan hans avresa till Amerika år 1492. Även Wolfgang Amadeus Mozart sägs ha varit en stamkund på restaurangen.

 

Inga vanliga restauranger

Det finns ett antal udda restauranger omkring i världen. Idag finns det två restauranger i världen som är byggda under havsytan. Dessa undervattensrestauranger är Ithaa Underwater Restaurant och Red Sea Star Underwater och finns på Maldiverna och Israel. I Bryssel finns en restaurang som serverar mat 150 meter upp i luften. Det specialdesignade bordet samt stolarna lyfts upp i luften av en kran. Restaurangen kan ta emot maximalt 22 personer samtidigt. På restaurangen Dans le Noir som finns i både Paris och London serveras middagen i totalt mörker för att ge en sensorisk upplevelse.

 

undervattensrestaurang

 

Världens bästa restauranger

Nätsidan www.theworlds50best.com har korat de 50 bästa restaurangerna i världen. Listan organiseras samt sammanställs av tidningen Restaurant Magazine. För att kunna sammanställa listan tar man hjälp av över 800 personer som är internationellt ledande inom restaurangbranschen. Dessa kommer från 27 skilda regioner i världen där varje region består av 31 medlemmar. Deltagarna har sju röster var och måste lägga minst tre röster på restauranger utanför sin egna region. Deltagarna måste ha varit på restaurangen under de senaste 18 månaderna och får inte rösta på någon restaurang där de själva står som ägare. På första plats kommer Noma som ligger i Köpenhamn, Danmark. På andra och tredje plats ligger El celler de Can Roca och Mugaritz som båda är från Spanien.