Restaurang & Hotell

Hur man blir lastbilsförare: Läkarundersökningen

Om du vill bli lastbilsförare måste du först och främst genomgå en läkarundersökning och erhålla ett läkarintyg. Detta beror på att det är annorlunda att köra lastbil än att köra bil och att kommersiella fordon innebär olika risker på vägen. I det här blogginlägget förklarar vi vad du kan förvänta dig av läkarundersökningen och hur du förbereder dig för den.

Läkarundersökningen för lastbilskörkort liknar den som du skulle genomgå om du sökte jobb som yrkesförare. Läkaren kontrollerar din syn, hörsel och allmänna körförmåga. Du måste också lämna ett urinprov som kontrolleras för diabetes och andra sjukdomar.

Om du har något hälsotillstånd som kan påverka din körförmåga, t.ex. diabetes eller högt blodtryck, måste du lämna ytterligare information om ditt tillstånd och hur det kontrolleras. Läkaren kan också fråga om din alkoholkonsumtion och om du använder fritidsdroger.

Du bör räkna med att läkarundersökningen tar cirka en timme. När du har slutfört den kommer läkaren att ge dig ett intyg där det framgår att du är lämplig för att köra lastbil. Om du har något hälsoproblem som kan påverka din körförmåga kommer läkaren att ge dig råd om hur du ska hantera det. Efter detta kommer du att få ett läkarintyg för lastbil i handen.

Nu när du vet vad du kan förvänta dig av läkarundersökningen kan du börja förbereda dig för ditt körprov och teoriprov så att du kan få ditt körkort för lastbil! Lycka till!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln