Restaurang & Hotell

Svartpeppar och varför du bör mala den i mortel för att få ut mer smak

Jag får ofta frågan hur jag får ut så mycket smak ur min matlagning. Och även om det finns många faktorer som bidrar till det är en av de viktigaste definitivt sättet jag förbereder mina kryddor på. I det här blogginlägget ska jag visa dig varför malning av svartpeppar i en mortel är det bästa sättet att utvinna dess smak.

När det gäller bästa svartpepparn finns det tre viktiga saker som påverkar dess smak: var den odlas, hur den skördas och hur den tillagas. Låt oss börja med de två första:

Tropiskt klimat är en viktig del

Svartpeppar odlas i tropiska klimat som Indien, Vietnam och Kambodja. Frukten på pepparplantan plockas när den fortfarande är omogen och soltorkas sedan tills den blir svart. Denna process bidrar till att bevara de eteriska oljor som ger svartpeppar dess karakteristiska smak och arom.

Låt oss nu tala om beredning. Genom att mala svartpeppar i en mortel frigörs mer av dess eteriska oljor än om du bara strör den på maten från en kvarn. Anledningen till detta är att de eteriska oljorna är flyktiga och avdunstar snabbt när de utsätts för luft. Genom att mala pepparn i en mortel skapar du en större yta där oljorna kan avdunsta, vilket innebär att mer av dem hamnar i maten.

Men det finns en annan anledning till varför malning av svartpeppar i en mortel ger mer smak: värme. När du maler pepparn i en mortel skapar du friktion, vilket genererar värme. Denna värme bidrar till att frigöra ännu mer av de eteriska oljorna från pepparkorn

Så om du letar efter sätt att öka smaken i din matlagning, prova att mala din svarta peppar i en mortel istället för att använda en shaker. Du kommer att bli förvånad över hur stor skillnad det gör!

Slutsats

Det är alltså bäst att mala svartpeppar i en mortel för att få ut dess smak, eftersom det frigör mer av dess eteriska oljor än om du bara sprider den på maten från en shaker. Det gör inte bara maten godare utan också mer väldoftande. Om du letar efter sätt att öka smaken i din matlagning kan du prova den här metoden!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln